СКОЛІВСЬКА РАЙОННА ЦЕНТРАЛІЗОВАНА БІБЛІОТЕЧНА СИСТЕМА

ВІДДІЛ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНОЇ ТА БІБЛІОГРАФІЧНОЇ РОБОТИ

Фурдичко Орест Іванович

директор інституту агроекології УААН, пересічна особистість, фахівець, науковець, політик

БІБЛІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

м. СКОЛЕ 2014

Народився Орест Іванович 10 жовтня 1952 року в селі Стрільбичах Старосамбірського району Львівської області.

Батько Іван Васильович Фурдичко і мати Василина з роду Бадівських мала четверо дітей. Марія 1948 року народження, Галина (1949 р.н.), Орест (1952 р.н.), Василь (1960р.н.).

Закінчив школу в Старому Самборі із золотою медаллю. В школі був дуже настирливий і жадібний до знань: найскладніші математичні задачі вирішував у кілька разів швидше за інших учнів, диктанти писав без помилок і найкращим каліграфічним почерком (стверджує директор Старосамбірської середньої школи Михайло Васильович Рашкевич).

У 1975 році закінчив з відзнакою лісогосподарський факультет Львівського лісотехнічного інституту за факультетом «Інженер лісового господарства».

З 1975 року працював інженером лісових культур Турківського держлісгоспу, з 1976 року – лісничим Бібрського держлісгоспу, з 1981 року – директором Сколівського дерлісгоспу Львівської області. З 1989 року був головним лісничим, а з 1990 року генеральним директором державного лісогосподарського об’єднання «Львівліс».

Пріоритетом діяльності молодого керівника та його команди стало формування високопродуктивних деревостанів, впровадження природозберігаючих технологій, комплексне використання ресурсів лісу.

За роки роботи у різних районах Львівщини в Ореста Івановича з’явилося багато прихильників та однодумців. Він завжди готовий був прийти на допомогу односельчанам, колегам і друзям, виявив себе сильним керівником і висококваліфікованим спеціалістом.

У 1990 році та 1994 році Ореста Фурдичка було обрано депутатом, а в 1997 році – головою Львівської обласної Ради.

З 1998 року по 2002 рік – народний депутат України, перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Як народний депутат України III скликання став автором і співавтором низки законів природоохоронного та соціального характеру («Про мисливське господарство та полювання», «Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону», «Про внесення змін та доповнень до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні», «Про Червону книгу України», «Про тваринний світ» та ін.)

З травня 2002 року працює першим заступником Голови Державного комітету лісового господарства України.

З червня 2004 року – перший заступник Міністра охорони навколишнього природного середовища України.

З квітня 2003 року – головний науковий співробітник Інституту агроекології та біотехнології Української академії аграрних наук.

З вересня 2003 року – завідувач сектору лісівництва та агролісомеліорації при відділені землеробства УААН, в даний час керує Інститутом агроекології Української академії аграрних наук (УААН).

Має вчене звання академіка Української академії аграрних наук зі спеціальності «Природокористування» (з 2002 року), професора (з 1997 року). Науковий ступінь доктора економічних наук (дисертація на здобуття наукового звання доктора економічних наук (1995 рік), кандидата економічних наук(1991 рік).

Орест Фурдичко є автором понад 100 наукових робіт, у.т.ч. 9 монографій, присвячених раціональному природокористуванню та історії лісництва в Україні.

Нагороджений відзнакою Президента – Орденом «За заслуги» III і II ступенів України. Має звання «Заслужений працівник сільського господарства України».

Неодноразово нагороджувався Почесними грамотами Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

У 2001 році у рамках загальнодержавної акції «Лідер народної довіри» присвоєно звання «Людина обовязку». Будучи депутатом Верховної Ради Орест Іванович приклав особисті, титанічні зусилля із законодавчого забезпечення виборців гірськими надбавками до зарплат і пенсій.

Багато дітей горян за сприяння Ореста Івановича здобули вищу освіту. Допомагав він школам, дитсадкам, народним домам, хворим людям, які до цього часу пам’ятають Ореста Івановича і моляться за його здоров’я.

Одружений. Має чотирьох синів: Любомир, Андрій, Віталій і Олександр.

Використана література:

Николович Я. Стрільбицькі князі. Львів: Компанія «Манускрип», 2009.- 232с.

Хто є хто на Львівщині. Видатні земляки. Вип. 1. К.: 2003.- 336с.

Хто є хто на Львівщині. Довідкове-бібліографічне видання. К.: 2004.- 271с.

Підготувала провідний бібліограф

Сколівської РЦБС

Л.П. Журба

Кiлькiсть переглядiв: 1422

Коментарi

  • люся

    2015-04-03 11:04:19

    мабуть треба було написати "непересічна особистість"...